Leaflet 1.0

Leaflet tårta

Efter två års hårt arbete släpptes i veckan version 1.0 av kartklienten Leaflet, som Dotnet Mentor investerat mycket tid i.

Leaflet är den mest använda kartklienten på nätet efter Google Maps. Till skillnad från Google Maps är Leaflet Open Source och fri att använda. Leaflet används av t.ex. Facebook, GitHub, Flickr och The Washington Post. Leaflet är skriven i JavaScript, är lite drygt 30 kb stor och fungerar bra i så väl nya som gamla webläsare.

Per Liedman från Dotnet Mentor är del av core-teamet som driver utvecklingen av Leaflet, och har under de senaste åren bidragit med ny funktionalitet, framför allt förbättrat stöd för projektioner och buggfixar. Direkt inblick i utvecklingen ger förstås Per en ganska unik fördel i de många uppdrag där han arbetar med Leaflet och geografisk data.

Sedan ungefär två år tillbaka har arbetet med version 1.0 av Leaflet pågått. Det har tagit avsevärt mycket mer tid än planerat, mycket på grund av att ny funktionalitet som t.ex. steglös zoom och avancerade animationer lagts till, som i sin tur lett till att mycket kod refaktorerats till den grad att den närmast är helt omskriven.

I måndags var det äntligen dags att släppa 1.0, och framöver kommer projektet gå över till en mycket kortare release-cykel. Närmaste plan är att lägga till stöd för rotation av kartan, en funktion som efterfrågats i princip sen projektet startade.

Vi på Dotnet Mentor firade med tårta och bubbel som sig bör!

Vi har fått tillökning!

Skall man behöva åka ända till Alingsås för att hitta det man vill ha? Ja, tydligen, för där hittade vi Per Näslund, vår senast adopterade familjemedlem.

Per har en gedigen utbildning inom spelutveckling från högskolan i Skövde och där pratar man, förutom linjär algebra och shaders, även C# och C++. Detta till trots så rör han sig världsvant även inom språk och tekniker som javascript, typescript, html och angular. Per bidrar dessutom till jämnvikt mellan soffliggare och löpare på kontoret. För när han inte sitter vid datorn så tar han mer än gärna en löprunda.

Vårt enda problem med Per är hans namn, för nu har vi två stycken. Oklart hur vi skall gå vidare med detta…

Varmt välkommen!

Dotnet Mentor på Nordic.js 2016

James och Fredrik var på Nordic.js

Nordic.js är en två dagars single track javascript konferens. I år hölls den på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det var bra presentationer med allt från konst till security hacking. Lightning talks blev bra med!

Det fanns t.o.m. en lightning talk om hur man ger en lightning talk :) På sista kvällen var det roligt att se en Code In The Dark tävling.

Utöver det var det kul att umgås med andra javascript nerds och bolla idéer samt hacka lite.

Denna gång blev ingen lightning talk från James men här är den han gjorde förra året.

Ny hemsida

Dotnet Mentor på Manhattan

Yey! Äntligen har vi uppdaterat våran hemsida så att den ser fin och fräsch ut. Vi hoppas att ni besökare ska gilla den.

Vi firade genom att se coola ut med Manhattan Skyline i bakgrunden!

Dotnet Mentor på FOSS4G

© Jurate  Jablonskyte-5
Foto av Oliver Rudzick, Creative Commons BY-SA-2.0

FOSS4G är en konferens på temat geografisk open source-mjukvara (Free and Open Source Software for Geospatial). I år hölls den i Bonn i Tyskland. Precis under 900 utvecklare och användare träffades, och Per Liedman från Dotnet Mentor var på plats under fyra dagar.

Bland föredragen i år fanns ett tydligt fokus på vector tiles, som tagit flera steg framåt jämfört med traditionella raster tiles, även om det fortfarande har en bit kvar innan de blir mainstream. Flera key notes gjorde det också tydligt att öppen programvara och öppna data är popuplära inte bara bland utvecklare, utan även bland myndigheter inom EU, försäkringsbranschen och världsbanken.

Utöver vanliga konferensföredrag deltog även Per i en s.k. code sprint tillsammans med andra utvecklare i Leaflet-projektet - några svåra buggar knäcktes, men det återstår fortfarande en liten bit till den efterlängtade 1.0.0-versionen.