Vi stärker upp!

Vi välkomnar glatt en tidigare fotograf och en ung e-sporttalang till Dotnet Mentor.

Victor Ronnerstedt är en tidigare fotograf som sadlat om och på kort tid blivit en riktigt duktig utvecklare. Front-end med React eller back-end utveckling i .Net är bara några av de kunskaper som Victor skaffat sig sedan han för 2 år sedan påbörjade sin nya karriär som systemutvecklare.

William Holmberg är även han ung i branschen men har visat sig vara en riktig klippa inom både front-end och back-end. William brinner precis som vi för allt inom webb och har en hunger efter ny kunskap, vare sig det gäller React, .Net, Docker eller dom bästa strategierna i CS GO.

Vi är väldigt glada och hedrade att de valt just oss och vi säger “Välkommen!” till Victor och William.

Dotnet Mentor på JSConf EU 2019

James, Joakim, Jonatan och Fredrik H var på JSConf EU.

Vi fick nöjet att åka till den sista JSConf EU! Konferensen - som fyllde 10 år! - är en två dagars javascript konferens i Berlin och det var där som Ryan Dahl visade Node.js - som också fyllde 10!

JSConf EU sätter ribban väldigt högt när det gäller inklusivitet, code of conduct, integritet, trygghet och kvalité av presentationer.

Vid registrering fick man sin namnbricka med ett band (svart= okej att vara med på bild, rött=inte okej)

Det var som alltid bra presentationer, bra mat och en plats att prata och umgås med 1600 andra utvecklare i en rolig miljö.

I år är det verkligen kampen om vilken registry vinner! Npm, Github eller Entropic..

Det fanns presentationer om npm 8 (tink), yarn 2, och sedan CJs presentation!

Oavsett vilket CI verktyg man kör för sin javascript är registry privat ägt (t.o.m om Github vinner)

The Economics of Open Source var en fantastisk presentation. CJ pratade om makt, pengar, hur kapitalism älskar Open Source och berättade historien bakom hur npm, Inc blev ett VC företag som hela internet är beroende av.

På slutet nämnde hon Entropic a federated package registry for anything som är en work in progress hon har skapat med Chris Dickinson, alla stod upp och jublade, det kändes som en historisk punkt i javascripts historia, men kampen om vilka vinner är långt ifrån över.

Advized lanseras

Arbetet påbörjades för ett år sedan och nu är Advized, en sajt där experter ger oberoende köpråd, redo att ta emot allmänheten.

James har varit inblandad i arbetet från första kodraden och har bland annat djupdykt i AWS Lambda. Han har satt upp en arkitektur där serverless i mångt och mycket står i centrum. Ett gäng open source-bidrag har det blivit under projektet, till exempel aws-lambda-http-server och kontinuerliga förbättringar av server-base.

Advized - oberoende köpråd

Advized har samlat ihop ett gäng riktiga “nördar” som genom tester och research plockar fram sina favoritprodukter inom mer än 50 kategorier. Bland mycket annat kan man få tips om vilken som är den bästa högpresterande laptopen just nu eller hur man sätter upp wifi med bra täckning. Experterna kan vara verksamma teknikskribenter, konditorer med stenkoll på köksmaskiner eller barnvagnsfanatiker som haft över 70 vagnar i sin ägo.

Dotnet Mentor växer

Dotnet Mentor växer och har under den senaste tiden utökat med tre nya anställda. Vi välkomnar Joakim Eliasson, Tomas Johansson och Christina Ljungberg!

Joakim kommer direkt från sin utbildning, men har vid sidan av redan skaffat stabila kunskaper inom .Net, Entity Framework och har jobbat mycket med Azure. Som om det inte var nog bedriver han även en karriär som orienterare på fritiden.

Även Tomas kommer direkt till Dotnet Mentor från sin utbildning, i hans fall med inriktning på JavaScript-utveckling. Tomas djupdyker i React, UX och Node på sitt nuvarande uppdrag.

Vi är också väldigt glada att Christina valt att fortsätta sin karriär hos oss. Christina brinner för bland annat Domain Driven Design, CQRS och har lång erfarenhet av såväl .Net som React.

Actors, Microservices & ChatOps - 3 dagar på Öredev

I förra veckan hade vi nöjet att besöka Öredev igen. En 3 dagars konferens i Malmö för utvecklare och agila freaks. Här följer ett par reflektioner från årets upplaga.

Microservices

Det var tydligt att microservices är på allas läppar just nu. Många av talarna som hade skickat in om att prata runt ämnet. Tyvärr var det få som lyckades tillföra något vettigt till diskussionen.

Klart är att många problem är svårlösta och ofta kräver komplexa lösningar. Microservices inte är en gratis lunch!

Actors, Evolved

En utav dom mer inspirerande föreläsningarna handlade om hur Microsoft Research tagit ett rejält omtag kring Actors och levererat något som iaf. ser lovande ut på ytan.

Orleans utlovar en enklare Actors modell där utvecklarna behöver bry sig mindre om hur och istället kan fokusera på vad. Att Actors går väl hand i hand med CQRS och Event Sourcing gör givetvis att vi håller ett extra öga på området.

ChatOps - Ops för alla

Att få alla i teamet att känna sig hemma med att sätta upp, övervaka eller felsöka infrastruktur är inte nödvändigtvis lätt. Än svårare blir det när operations håller hårt i dom nycklar och lösenord som krävs för att göra det.

Att integrera operations uppgifter direkt i din teamchat, som tex. Slack eller HipChat, kan definitivt underlätta. En chatbot som kan fungera som ett delat “shell” som alla har tillgång till och som kan svara på frågan “hur mår våra ec2 instanser?” eller utföra kommandot “rensa gamla docker images i prod” känns helt rätt. Inga fler “hemliga” script som bara 1 person kan använda!