Dotnet Mentor växer

Dotnet Mentor växer och har under den senaste tiden utökat med tre nya anställda. Vi välkomnar Joakim Eliasson, Tomas Johansson och Christina Ljungberg!

Joakim kommer direkt från sin utbildning, men har vid sidan av redan skaffat stabila kunskaper inom .Net, Entity Framework och har jobbat mycket med Azure. Som om det inte var nog bedriver han även en karriär som orienterare på fritiden.

Även Tomas kommer direkt till Dotnet Mentor från sin utbildning, i hans fall med inriktning på JavaScript-utveckling. Tomas djupdyker i React, UX och Node på sitt nuvarande uppdrag.

Vi är också väldigt glada att Christina valt att fortsätta sin karriär hos oss. Christina brinner för bland annat Domain Driven Design, CQRS och har lång erfarenhet av såväl .Net som React.

Actors, Microservices & ChatOps - 3 dagar på Öredev

I förra veckan hade vi nöjet att besöka Öredev igen. En 3 dagars konferens i Malmö för utvecklare och agila freaks. Här följer ett par reflektioner från årets upplaga.

Microservices

Det var tydligt att microservices är på allas läppar just nu. Många av talarna som hade skickat in om att prata runt ämnet. Tyvärr var det få som lyckades tillföra något vettigt till diskussionen.

Klart är att många problem är svårlösta och ofta kräver komplexa lösningar. Microservices inte är en gratis lunch!

Actors, Evolved

En utav dom mer inspirerande föreläsningarna handlade om hur Microsoft Research tagit ett rejält omtag kring Actors och levererat något som iaf. ser lovande ut på ytan.

Orleans utlovar en enklare Actors modell där utvecklarna behöver bry sig mindre om hur och istället kan fokusera på vad. Att Actors går väl hand i hand med CQRS och Event Sourcing gör givetvis att vi håller ett extra öga på området.

ChatOps - Ops för alla

Att få alla i teamet att känna sig hemma med att sätta upp, övervaka eller felsöka infrastruktur är inte nödvändigtvis lätt. Än svårare blir det när operations håller hårt i dom nycklar och lösenord som krävs för att göra det.

Att integrera operations uppgifter direkt i din teamchat, som tex. Slack eller HipChat, kan definitivt underlätta. En chatbot som kan fungera som ett delat “shell” som alla har tillgång till och som kan svara på frågan “hur mår våra ec2 instanser?” eller utföra kommandot “rensa gamla docker images i prod” känns helt rätt. Inga fler “hemliga” script som bara 1 person kan använda!

Leaflet 1.0

Leaflet tårta

Efter två års hårt arbete släpptes i veckan version 1.0 av kartklienten Leaflet, som Dotnet Mentor investerat mycket tid i.

Leaflet är den mest använda kartklienten på nätet efter Google Maps. Till skillnad från Google Maps är Leaflet Open Source och fri att använda. Leaflet används av t.ex. Facebook, GitHub, Flickr och The Washington Post. Leaflet är skriven i JavaScript, är lite drygt 30 kb stor och fungerar bra i så väl nya som gamla webläsare.

Per Liedman från Dotnet Mentor är del av core-teamet som driver utvecklingen av Leaflet, och har under de senaste åren bidragit med ny funktionalitet, framför allt förbättrat stöd för projektioner och buggfixar. Direkt inblick i utvecklingen ger förstås Per en ganska unik fördel i de många uppdrag där han arbetar med Leaflet och geografisk data.

Sedan ungefär två år tillbaka har arbetet med version 1.0 av Leaflet pågått. Det har tagit avsevärt mycket mer tid än planerat, mycket på grund av att ny funktionalitet som t.ex. steglös zoom och avancerade animationer lagts till, som i sin tur lett till att mycket kod refaktorerats till den grad att den närmast är helt omskriven.

I måndags var det äntligen dags att släppa 1.0, och framöver kommer projektet gå över till en mycket kortare release-cykel. Närmaste plan är att lägga till stöd för rotation av kartan, en funktion som efterfrågats i princip sen projektet startade.

Vi på Dotnet Mentor firade med tårta och bubbel som sig bör!

Vi har fått tillökning!

Skall man behöva åka ända till Alingsås för att hitta det man vill ha? Ja, tydligen, för där hittade vi Per Näslund, vår senast adopterade familjemedlem.

Per har en gedigen utbildning inom spelutveckling från högskolan i Skövde och där pratar man, förutom linjär algebra och shaders, även C# och C++. Detta till trots så rör han sig världsvant även inom språk och tekniker som javascript, typescript, html och angular. Per bidrar dessutom till jämnvikt mellan soffliggare och löpare på kontoret. För när han inte sitter vid datorn så tar han mer än gärna en löprunda.

Vårt enda problem med Per är hans namn, för nu har vi två stycken. Oklart hur vi skall gå vidare med detta…

Varmt välkommen!

Dotnet Mentor på Nordic.js 2016

James och Fredrik var på Nordic.js

Nordic.js är en två dagars single track javascript konferens. I år hölls den på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det var bra presentationer med allt från konst till security hacking. Lightning talks blev bra med!

Det fanns t.o.m. en lightning talk om hur man ger en lightning talk :) På sista kvällen var det roligt att se en Code In The Dark tävling.

Utöver det var det kul att umgås med andra javascript nerds och bolla idéer samt hacka lite.

Denna gång blev ingen lightning talk från James men här är den han gjorde förra året.